FAQ

Runda 2 - Intrebari frecvente pentru Componenta 1 - IMPLICARE

Intrebari primite in cadrul Rundei 2 pentru Componenta 1 - IMPLICARE si raspunsurile aferente acestora:

Intrebarea 1: Sunt eligible activitatile de voluntariat de tipul Serviciului European de Voluntariat doar a unor voluntari straini din alte tari in Romania? Sau acestea trebuie sa se adreseze si voluntarilor din Romania in sensul ca acestia sa desfasoare stagii de voluntariat in alte tari?

Raspuns: Activitatile pot sa se adreseze voluntarilor din Romania sau alte tari, insa, conform Ghidului Solicitantilor (sectiunea 4), trebuie sa se desfasoare in Romania (cateva exceptii sunt permise si trebuie analizat in proiectul in intregime pentru a vedea daca trimiterea de voluntari intra in aceste exceptii). Serviciul European de Voluntariat este doar un exemplu de proces de gestiune a voluntarilor intr-un context structurat.

 

Intrebarea 2: Va rog sa clarificati conceptul de ‘cetatean’ din perspectiva Ghidului solictantilor corespunzator Componentei 1. Spre exemplu, cand elaboram proiecte care vizeaza stimularea implicarii cetatenilor in comunitate (in cazul nostru un sector din Bucuresti) ne referim numai la rezidentii acelei comunitati? Sau putem avea drept grup tinta si studenti care invata in acest sector, insa nu locuiesc aici sau studenti care provin din alte orase, dar locuiesc in caminele din acest sector?

Raspuns: Conceptul de cetatean este general si se refera la toate categoriile posibile de beneficiari. Oricare ar fi ideea de proiect, beneficiarii implicati tebuie sa fie legati intrinsec de nevoia de la care pleaca acest proiect. Astfel, implicarea unei anumite categorii se va realiza in functie de nevoia abordata si contextul proiectului propus.

 

Intrebarea 3: Am parcurs ghidul aplicantului si am observat ca la descrierea proiectelor neeligibile, apar urmatoarele doua subpuncte:

•  proiecte care vizeaza exclusiv sau in mod esential cercetare academica, studii de fezabilitate, conferinte si alte evenimente singulare, infrastructura, sponsorizari individuale pentru participarea la ateliere, seminarii, conferinte si congrese;

•   proiecte care presupun doar activitati de instruire / formare;

Va rog sa clarificati.

Raspuns: Asa cum se mentioneaza si in Ghidul Solicitantilor, proiectele care presupun doar activitati de instruire/formare sau care vizeaza exclusiv sau in mod esential cercetare academica, studii de fezabilitate, conferinte si alte evenimente singulare, infrastructura, sponsorizari individuale pentru participarea la ateliere, seminarii, conferinte si congrese, nu sunt eligibile in cadrul acestui Apel. Astfel de activitati pot fi insa parte dintr-un proiect daca se demonstreaza necesitatea si oportunitatea lor, dar nu pot constitui proiecte in sine. Va rog sa aveti in vedere faptul ca Cererea de finantare trebuie sa fie elaborata pentru un proiect specific, ca un set de activitati bine definite si corelate, care sa conduca la rezultate concrete intr-un interval de timp bine definit.

 

Intrebarea 4: Solicitantul trebuie sa depuna dovada ca este acreditat pentru prestarea serviciilor sociale pe care urmeaza sa le desfasoare pe parcursul proiectului, la depunerea acestuia, sau poate obtine acreditarea si dupa aprobarea proiectului.

Raspuns: La depunerea aplicatiei nu se solicita documente care sa demonstreze acreditarea organizatiei pentru prestarea serviciilor propuse a fi furnizate in cadrul proiectului. Este posibila si se incurajeaza acreditarea serviciilor sociale in cadrul proiectului in scopul asigurarii sustenabilitatii, a unui nivel de calitate a serviciilor, etc.

 

Intrebarea 5: Este eligibil un centru de recreere, arta si creatie pentru persoane cu dizabilitati in scaun rulant?

Raspuns: Centrul de recreere mentionat de dumneavoastra poate fi eligibil ca o activitate (parte a unui proiect) in cadrul mai multor componente sustinute prin Fondul ONG. Astfel, va rugam sa cititi cu atentie Ghidurile Solicitantilor corespunzatoare Componentei 1 Implicare (http://fondong.fdsc.ro/implicare) si Componentei 4 Servicii sociale si de baza (http://fondong.fdsc.ro/servicii-sociale-si-de-baza) .

In ceea ce priveste Componenta 4 Servicii sociale si de baza, va rugam sa aveti in vedere ca proiectele trebuie sa includa furnizarea efectiva de servicii sociale si de baza pentru grupuri vulnerabile (respectiv persoane cu dizabilitati in scaun rulant, grup tinta selectat de dumneavoastra).