FAQ

Sesizeaza discursul instigator la ura impotriva femeilor

8 Martie este Ziua Internationala a Femeii dar si Ziua Internationala pentru Combaterea Discursului Instigator la Ura Impotriva Femeilor. Cu aceasta ocazie, No Hate Speech Movement lanseaza un apel catre publicul larg prin care colecteaza exemple de discurs instigator la ura adresat femeilor, atat in mediul online, cat si offline. Sesizarea declaratiilor sau materialelor ofensatoare pot fi facuta prin website-ul www.nohatespeechmovement.org, dezvoltat in cadrul NO Hate Speech Movement, dar si prin website-uri locale. www.nohatespeech.ro initiat de organizatia PATRIR si www.cyberhate-watch.ro dezvoltat de ActiveWatch, sunt doua dintre modalitatile disponibile.

 

Constientizarea faptului ca sexismul este o forma de incalcare a drepturilor omului, iar discursul instigator la ura duce la cresterea violentei impotriva femeilor, sunt deosebit de importante in Romania. Potrivit studiului Discursul instigator la ura in Romania”, realizat la initiativa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in cadrul programului Fondul ONG, femeile reprezinta unul dintre grupurile tinta ale declaratiilor ofensatoare in Romania. Principalele modalitati prin care acest timp de declaratii sunt transmise sunt discursurile politicienilor sau a altor persoane publice, prin mass-media traditionala sau online, cat si prin viu grai. Mediul online este cel mai favorabil pentru adresarea acestor declaratii, datorita anonimatului.

Online, femeile sunt asociate si cu termeni negativi precum ”usoare”, ”frustrate”, ”materialiste” si ”urate”, dupa cum arata studiul despre “Discursul Instigator la ura in mediul online romanesc”, realizat de Lector Dr. Radu Meza (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca), in toamna anului trecut, Aceste atribute reprezinta explicatii, cauze, pentru atitudinile si comportamentele adresate femeilor. Propagarea discursului instigator la ura in spatiul public, duce la incurajarea atitudinilor agresive sau discriminatorii la locul de munca, acasa sau pe strada. Studiul a urmarit discursul instigator la ura in mediul online, in trei dintre cele mai importante spatii publice de expresie la ora actuala: comentariile de pe Facebook, bloguri si ziarele online. Au fost analizate peste 2,5 milioane de comentarii de pe cele mai apreciate si accesate pagini de persoane publice, bloguri personale si publicatii online. Studiul a fost realizat la initiativa organizatiei PATRIR, in cadrul proiectului “Switch OFF/ONline Hate Speech”, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, prin Fondul ONG in Romania.

Femeile sunt considerate un grup tinta al declaratiilor instigatoare la ura si in “Raportul anual cu privire la discursul instigator la ura in Romania 2014 – 2015”, realizat de ActiveWatch, in cadrul proiectului “NetRangers impotriva tolerantei”.

Cercetarea nationala despre violenta in familie si la locul de munca realizata de ‘’Centrul Parteneriat pentru Egalitate’’ releva faptul ca la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzata fizic sau verbal. Acelasi studiu arata si ca una din cinci femei (17,8%) din Romania au declarat ca au fost supuse, de-a lungul vietii, unui tip sau altul de violenta in familie. Dintre acestea, 93% au fost palmuite sau lovite cu piciorul, iar jumatate trantite de perete sau podea. Mai multe detalii despre acest studiu si violenta impotriva femilor in Romania se gasesc pe www.violentaimpotrivafemeilor.ro.

Educatia pentru prevenirea si combaterea discursului instigator la ura intampina dificultati in Romania. Buna parte dintre romani considera declaratile ofensatoare “un rau necesar”, ce este normal sa fie folosit pentru anumite grupuri, potrivit studiului cu privire la “Discursul instigator la ura in Romania”, realizat la initiativa FDSC.