FAQ

Concluziile conferintei despre roma si discriminare

Dupa un sfert de secol – conferinta regionala despre romi si discriminare, organizata de Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR), a avut loc pe 29 – 30 septembrie 2015, la Cluj–Napoca. Peste 160 de reprezentanti ai societatii civile, activisti din cadrul organizatiilor neguvernamentale din Romania si alte tari europene, reprezentanti ai institutiilor publice locale si internationale au dezbatut timp de doua zile situatia incluziunii populatiei roma si provocarile viitoare.

“E nevoie de participarea tuturor factorilor care pot influenta intr-un fel sau altul viata romilor. Cel mai important factor sunt romii insisi. Dar atat institutiile locale cat si institutiile guvernamentale cum este Agentia Nationala pentru Romi trebuie sa participe, ONGuri locale, nationale sau internationale, e nevoie de fiecare. Pentru a scoate romii din gaura istorica in care se afla, e nevoie ca toata lumea sa isi depuna fortele impreuna si sa coopereze pentru un interes mai general decat romii. Multi dintre participanti au vorbit despre interventiile la nivel local. Este una dintre concluziile la care s-a ajuns dupa 25 de ani de interventie in comunitatile de romi. Speram sa o implementam cu succes in programele urmatoare.” declara Ciprian Necula, secretar de stat, Ministerul Fondurilor Europene.

In sesiunea de incheiere a conferintei au fost formulate o serie de concluzii si recomandari pentru viitoarele actiuni de incluziune. Formarea si implicarea tinerilor romi, crearea unei noi generatii de lideri, dezvoltarea de programe de sprijin a educatiei romilor sunt esentiale pentru un viitor progres. Principala masura de dezvoltare este educatia, prin programe ce se adreseaza atat copiilor cat si parintilor. Necesitatea participarii active a romilor la luarea deciziilor si dezvoltarea propriilor comunitati este, de asemenea, una dintre concluziile conferintei.

“Un sfert de secol de programe, proiecte si politici au adus rezultate consistente. In comparatie cu nevoile existente insa in comunitatile de romi, toate acestea par o picatura intr-un ocean. Discriminarea, stereotipurile si prejudecatile raman o tema importanta in orice dezbatere privind situatia romilor. Iar saracia, injustitia sociala si marginalizarea raman constante ale comunitatilor vulnerabile de romi. Sunt cele ce genereaza, printre  altele, migratia acestora catre statele din Europa occidentala. Pentru imbunatatirea situatiei, este nevoie de o implicare coerenta, consistenta si sistematica a guvernelor in elaborarea de politici publice pentru imbunatatirea situatiei romilor.  Aceste politici trebuie sa aiba ca punct de plecare o corecta definire a problemelor cu care se confrunta comunitatile de romi si a efectelor acestora, astfel incat solutiile adoptate sa poata sa fie puse in practica. Presupune atat asumarea responsabilitatilor institutionale, dar si asigurarea resurselor necesare implementarii.” spune Florin Moisa, presedinte executiv, CRCR.

Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, alaturi de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Fundatia pentru Parteneriat formeaza consortiul de administrare a Fondului ONG in Romaania, parte a granturilor Spatiului Economic European 2009 – 2014. Granturile reprezinta sprijinul oferit Romaniei de guvernele Norvegiei, Islandei si Lienchtenstein. Incluziunea populatiei roma este una dintre prioritatile programului in tara noastra. CRCR gestioneaza una dintre sub-componentele programului dedicata dezvoltarii comunitatilor interetnice. Peste 50 de proiecte ce intervin in aproximativ 160 de comunitati sunt finantate prin aceasta sub-componenta. Buna parte dintre acestea se adreseaza comunitatilor de romi.

Din cadrul conferintei nu au lipsit dezbaterile dedicate migratiei, discriminarii, dar si a discursului instigator la ura si a infractiunilor bazate pe ura, tema din ce in ce mai prezenta in spatiul public. La nivel european si national, romii sunt una dintre cele mai intalnite tinte ale acestor comportamente. 

Evenimentul a fost organizat in cadrul programului Fondul ONG in Romania, fiind una dintre activitatile planificate in cadrul acestuia.