FAQ

Cresterea capacitatii ONG-urilor este importanta in Romania

Aproximativ 40 de organizatii neguvernamentale, din Romania, Norvegia si Islanda, s-au intalnit pe 26 si 27 noiembrie la Bucuresti pentru a construi si planifica  proiectele ce pot fi depuse  in cadrul Rundei a doua a programului de finantare Fondul ONG in Romania, finantat prin granturile SEE 2009 - 2014. Intalnirea a avut loc in cadrul seminarului de identificare de parteneri, una dintre activitatile de suport pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale intre Romania si tarile donatoare ale programului: Norvegia, Islanda si Liechenstein.

Fonduri pentru identificarea partenerilor

Pentru a-si identifica parteneri din tarile donatoare, ONG-urile din Romania sunt invitate sa aplice in cadrul componentei de sprijin a relatiilor bilaterale a programului Fondul ONG, ce urmeaza a fi deschisa in prima saptamana a lunii decembrie a acestui an. Organizatiile ce doresc sa depuna cereri de finantare in cadrul urmatorului apel de vizite bilaterale, pot calatori intr-una dintre cele trei tari (Norvegia, Islanda si Liechenstein) pentru a stabili intalniri cu organizatii neguvernamentale, posibile partenere ale viitoarelor proiecte. Suma disponibila pentru aceast tip de activitati este de aproximativ 68.000 de euro.  

Urmatorul apel de proiecte va fi deschis in prima jumatate a anului 2014 si pune la dispozitie peste 10 milioane de euro pentru proiecte care pot fi finantate cu sume intre 5.000 si 250.000 de euro.

Excelenta Sa doamna Tove Bruvik Wetberg, ambasador al Norvegiei a participat la seminar si a transmis un mesaj de bun venit organizatiilor participante. Potrivit declaratiei sale, dezvoltarea societatii norvegiene se datoreaza in mare parte si organizatiilor neguvernamentale, drept urmare, cresterea capacitatii ONG-urilor este importanta si in Romania.

De ce avem nevoie de organizatii din Norvegia si Islanda ?

Societatea civila din Norvegia are o experienta bogata in dezvoltarea de proiecte in multiple domenii. “Un paradox este faptul ca, peste 50% dintre organizatiile neguvernamentale norvegiene au un buget anual sub 6500 de euro. De fapt, este un semn de maturitate, pentru ca buna parte dintre acestea functioneaza prin voluntariat sau cu sprijinul donatiilor si cotizatiilor membrilor.” declara Lillian Solheim, Project Manager, Norwegian Helsinki Committee. Voluntariatul si mobilizarea de resurse din comunitate sunt doua dintre domeniile in care Norvegia poate fi un exemplu pentru Romania. In Norvegia, peste 80 % din populatie este implicata in activitatiile organizatiilor neguvernamentale si aproximativ jumatate din populatie face voluntariat. Tinand cont de faptul ca, doar aproximativ 7% dintre romani sunt implicati in activitatile ONG-urilor prin voluntariat si doar 3% prin donatii sau alte activitati filantropice, Romania are ce sa invete din experienta organizatiilor norvegiene.

Capacitatea de evaluare critica a deciziilor publice si de influentare a acestora este un alt domeniu in care Romania are nevoie de exemple pozitive si crestere in implicare, iar organizatiile statelor donatoare pun la dispozitie experienta lor in acest domeniu. Guvernele si administratiile publice ale tarilor nordice sunt renumite pentru transparenta, corectitudinea cheltuirii banilor publici si deschiderea fata de cetateanul platitor de taxe. 

Seminarul ce a pus la dispozitie un spatiu de interactiv de comunicare si relationare, in care organizatiile prezente au ocazia sa afle mai multe despre situatia actuala din Romania, cu privire la societatea civila si sa intre in contact cu posibili parteneri pentru viitoarele cereri de finantare.